Mitől függ egy redőny ára?

A redőny minden kétséget kizáróan napjaink egyik legnépszerűbb árnyékolója, amelyet a legtöbben azért választanak, hogy megvédjék otthonukat a kíváncsi tekintetek elől. Márpedig egy jól kiválasztott redőny ennél lényegesen fontosabb szerepet is képes betölteni egy lakóház életében, hiszen télen és nyáron egyaránt extra szigetelést garantál a belső helyiségek számára, amivel szabályozható a hőmérséklet, mindemellett pedig csökkenthető a hűtésre és fűtésre fordított rezsiköltség is.

Milyen tényezők befolyásolják egy redőny árát?

A mai redőnypiacon számtalan gyártó kínálja különféle méretű, típusú, alapanyagú és felszereltséggel rendelkező termékét, aminek köszönhetően igen jelentős kínálatból válogathat, aki efféle árnyékolót akar választani. Habár a legtöbb embernek vannak konkrét elképzelései, a legfontosabb szempont azonban mindközül talán az ár. Egy redőny árát nagyon sok tényező befolyásolhatja, de a leginkább meghatározó talán az anyagválasztás, hiszen rendszerint a legélesebb különbségeket a műanyagból és az alumíniumból készült árnyékolók között találhatjuk. Hogy kellően objektív képet kaphassunk a témában, felkértük Sárközi Jánost, a Csancsa.hu szakértőjét, hogy segítsen meghatározni nekünk a két eltérő redőnytípus sajátosságait az ár szempontjából.

Műanyag redőny, ha a legolcsóbb megoldást keressük

Habár a műanyag redőnyök között is megtalálhatjuk az úgynevezett prémium kategóriát, a mai piacon általánosságban ebből az alapanyagból készülnek a legolcsóbb árnyékolók. A legtöbb tévhittel ellentétben az alacsony ár ma már nem takar silány minőséget abban az esetben, ha legalább a középkategóriából válogatunk, ebben az esetben ugyanis minőségi mozgó alkatrészek, tökéletes szigetelés, csendes működés és tartósság is vár ránk.

A hagyományos műanyag redőnyökkel emiatt ma már csak ritkán szabad foglalkoznia egy felkészült vásárlónak. Ezek a legolcsóbb alternatívák, ha árnyékolót szeretnénk, de amennyiben évtizedekben gondolkozunk, az évek helyett, akkor inkább az új típusú műanyag redőnyöket érdemes választani. Az ilyen típusú árnyékolók ugyanis megbízhatóak, és olyan erős alapanyagból készülnek, amelyek garantálják a tökéletes fényzárást, valamint az extra szigetelést, így a nagy nyári melegben hűvösen tartják a lakást, hidegben pedig plusz segítséget nyújtanak a nyílászáróknak.

Nagyon sokféle színben elérhetők, a tévhitekkel ellentétben nem fakítja ki őket a napsugárzás – erős UV védelemmel rendelkeznek –, miközben motorizálhatók, sőt mi több, egy feltolást gátló szerkezettel extra biztonságot is képesek nyújtani otthonunk számára. Árukat meghatározhatja még, hogy külső- vagy belső tokos, illetve vakolható tokos redőnyről beszélünk-e, amelyek közül utóbbi csak abban az esetben szerelhető fel, ha nincs még külső vakolás a házon, esetleg éppen akkor kap külső szigetelést.

Alumínium redőny, ha az igazi tartósságot keressük

Az alumínium redőny általánosságban magasabb árkategóriát képvisel a kérdéses árnyékolók között, aminek az oka főként alapanyagában keresendő. Az alumínium ugyanis drágább, ellenben sokkal tartósabb és masszívabb is egyben, ami jobban képes ellenállni a természeti erőknek – így például a szélnek vagy a jégesőnek –, miközben nagyobb biztonságot garantál, de a szigetelés szempontjából is magasabb szintet üt meg. Ez elsődlegesen annak köszönhető, hogy a legtöbb alumíniumból készült redőny léceiben plusz szigetelőanyag található, ezáltal teljesen lehúzott állapotban ablakaink közel ugyanolyan mértékben képesek megóvni otthonunkat télen a kihűléstől, nyáron pedig a felmelegedéstől, mint egy vékonyabb téglafal. Ez pedig természetesen a rezsiköltségeinken is megmutatkozik majd, ami hosszabb távon akár kompenzálhatja is redőnyre fordított extra kiadásunkat.

Mindezen felül az alumínium redőnyről is ugyanazok a tulajdonságok mondhatók el, mint műanyag társáról, ezáltal többféle színben elérhetők, könnyedén motorizálhatók és automatizálhatók, különböző feltolás elleni kiegészítőkkel szerelhetők fel, árukat pedig kialakításuk tovább módosíthatja, így nem mindegy, hogy külső- vagy belső tokos, avagy vakolható tokos változatról beszélünk.

You may also like...