Milyen tünetekre lehet számítani egy szürkehályog műtét után?

Mondhatjuk, hogy ez minden műtétre igaz, de a szemmel, látással kapcsolatos beavatkozásokra hatványozottan: utána kell járni, hogy milyen (utó)hatásai, tünetei, gyógyulási folyamata vannak egy műtétnek. Nem mindegy mikor tudunk elkezdeni dolgozni, meddig kell kímélni magunkat a nehezebb fizikai munkától, hány hétig kell védeni a szemünket a napfénytől, stb. Tehát hadd mondjuk el még egyszer: mindenképp érdemes előre tájékozódnia arról, hogy milyen regenerálódási folyamatra lehet számítani egy szürkehályog műtét után.

 

Mi történik a szürke hályog műtét után?

A felhelyezett védőkagylót már másnap reggel otthon le lehet venni. A műtét utáni első vagy második napon általában egy kontrollvizsgálat történik. Itt vizsgálják többek között a műtéti terület gyógyulását, a behelyezett műlencse elhelyezkedését. Ezután a felírt szemcseppeket kell használni az elmondott módon, a következő vizsgálat két hónappal későbbi időpontban lesz. Ezt követően már csak éves ellenőrzés javasolt.

 

Mikor lehet a másik szemet is megoperálni?

A két szem operációja történhez egy napon és külön időpontokban is. Ha a páciens két külön időpontban szeretné a beavatkozást, akkor 2-3 hónap eltérést javaslunk a két szem kezelése között, hogy az elsőnek műtött szemen stabilizálódjon a látás, mire a második szemre sor kerül. Ha egy napon történik a kezelés, akkor az első pár hétben ugyan lehet ingadozó a látásélesség, de egy alkalommal túlesik a beavatkozáson.

 

Mit kell kerülni a műtét után?

A szürke hályog műtét után egy hétig a sportolás tilos, ezután fokozatosan kell visszaállni a mozgáshoz. Intenzív, kemény sportolás és úszás egy hónappal a műtét után javasolt, előtte nem. Nagyobb súlyok (3+kg) emelésével is érdemes ennyit várni.

Egy hétig a beavatkozás után csak úgy lehet hajat mosni, hogy a szembe ne menjen víz: tehát a fodrászoknál megszokott, fej-hátrahajtós megoldással.

Ismét víz: úszni egy hónapig nem szabad. Szaunázni, szoláriumozni szintén nem.

A szemet reggelente óvatosan lehet tisztogatni, az első héten úgy, hogy ne érje víz. Javasoljuk a fültisztító pálcika és a műkönny használatát erre a célra, ezzel jól eltávolítható az ürülő váladék, ami abból adódik, hogy a gyógyszeres cseppek fel nem szívódó része a szempilla tövekre ürül.

1 hónapig  napszemüveggel védjük a szemet, ha a szabadban tartózkodunk.

 

Milyen szemcsepp és mikor?

A kezelés előtt nincs szükség szemcseppre, bár tartósítószer mentes műkönnyet már ekkor is lehet használni.

A műtét után 3 hétig gyulladáscsökkentő szemcsepp használatára van szükség. Ezzel párhuzamosan műkönny is használható az átmeneti szemszárazság tünetek enyhítésére. Arra kell vigyázni, hogy a műkönny és a gyógyszeres csepp alkalmazása között legalább 10 perc teljen el, nehogy az egyik kimossa a másik hatóanyagait.

You may also like...