Horvátország nem csak az Adria vize miatt csodás

Horvátország nem csak az Adria vize miatt csodás. Számtalan természeti szépség és történelmi vagy gasztronómiai csoda várja az idelátogatókat. Ízelítőül összeszedtünk most ezekből ötöt.

  1. Zágráb a kávé szerelmeseinek is a fővárosa

Zágráb ugyan távol van az Adria partjaitól, de legalább útközben érdemes felfedezni a rejtett értékeit. Fedezze fel a középkori negyedet, Gornji Gradot, a 13. századi Szent Márk templomot és neogótikus katedrálist, valamint Donji Grad különlegesen egyedülálló negyedét, a zöld parkokkal díszített terebélyes Habsburg épületekkel büszkélkedő városrészt.

A történelmi emlékek mellett azonban van valami, ami legalább ugyanolyan fontos szerepet kap Zágráb életében. Ez pedig a feketekávé. A város tele van mesés kávézókkal, ahol nagy műgonddal válogatják a különböző kávéfajtákat és hatalmas hangsúlyt helyeznek a különféle elkészítési módokra is.

  1. A Fehér Ház is innen ered

Zlatni Rat fotogén tengerpartján kívül Brac szigete híres a különlegesen szép fehér kövéről, melyet számtalan híres épület díszítéséhez felhasználtak. Ilyen a Diocletianus-palota és a washingtoni Fehér Ház is. A szigetre a Jadrolinija kompjárataivallehet eljutni Splitből vagy Makarskáról. A horvátországi komp árak és autópályadíj költségek itt számolhatók ki. Ha ott járunk, mindenképp érdemes bebarangolni Brac elhagyatott kis falvait is, amelyek a régi horvát vidéki élet hangulatát árasztják.

  1. Marco Polo állítólagos születési helye Korčula

Egy helyi hagyomány szerint Marco Polo 1254-ben született Korčulán, méghozzá egy kereskedőtelepen, bár erről, csakúgy, mint a híres felfedező többi kalandjáról, nem éppen megbízhatóak a bizonyítékok. Az általánosan elfogadott nézet szerint a középkori kalandor Velencében születet, de ez nem akadályozta meg a korčulaiakat, hogy emléktáblát helyezzenek el városukban Polo szülőházánál, sőt, még múzeumot is neveztek el róla.

Marco Polónak egyébként más kötődése is van a szigethez. 1298. szeptember 9-én a korčulai csatában a Velencei Köztársaság megtámadta a Genovai Köztársaságot, Marco Polo pedig egy egész gályát fegyverzett fel és irányított a háborúban, azonban elfogták, és egy évet töltött genovai fogságban.

  1. Igazi gasztroparadicsom

A minőségi olívaolaj, a fehér és a fekete szarvasgomba és a horvát borok kombinációjával olyan különleges gasztronómiai élményben lehet része, amit biztos, hogy sohasem fog elfelejteni. Az isztriai szarvasgomba méltán lett messze földön híres. A házi tésztával (pljukanci vagy fuži) a legfinomabb, amit egy egyszerű tejszínes, szarvasgombás mártással és a régióban termő vadspárgával ízesítenek. Nem véletlen az sem, hogy a Monte, amely egy kitűnő rovinji étterem, a közelmúltban elnyerte az ország első Michelin csillagát is.

  1. Delfineket is láthat

A Losinj-sziget a horvát szigetvilág egyik legkülönlegesebb ékköve. A Cikat öböl mélyén, az autós kemping előtt találjuk azt a kellemes, homokos strandot, amelynek partját hűs fenyőerdő övezi. A strand szinte végig finom homokkal borított és lassan mélyül, így kisgyerekkel ideális. De mégsem ez a legnagyobb előnye, hanem az, hogy a parton bérelhetünk kis csónakot, kajakot is és kis szerencsével láthatjuk a környék vizeinek legnagyobb sztárjait, a gyakran felbukkanó delfincsapatokat.

Nézze meg a horvátországi autópályadíj kalkulátor segítségével, hogy mennyibe fog kerülni az utazás az autópályadíjakkal és a kompdíjakkal együtt!

You may also like...