Ezt a klímatípust válaszd, ha klímavásárlás előtt állsz!

A klímavásárlás nem kis feladat és nem kis beruházás. Sok tényezőt kell figyelembe vennünk, ha ez előtt állunk. Összegyűjtöttük, hogy mire érdemes odafigyelni, ha klímát szeretnénk venni.

Először is sok féle-fajta klímával találkozhatunk a piacon. Azonban csak elenyészőrésze az, amelyiket célszerű egy háztartásban használni. Sok klíma kifejezetten nem háztartási használtban való célra létesült, viszont akár lehetőséged is lehet ezeket is választani, ezért összegyűjtöttük, hogy mely klímatípusokat hol érdemes használni.

  1. Mobil klímák:

A mobil klímákat talán nem is kell nagyon bemutatni. Előnye, hogy könnyen mozgathatók és több a lehetőségünk elhelyezni a lakásban. A mobil klímáknak két típusa van:

Mobil split klíma:

Egy külső és egy belső egységből áll. A belső egység egy mobilizált egység,

a kültéri egység pedig elvégzi a meleg leadását. Így ez kiválóan alkalmas

Hűtésre.

Gégecsővel rendelkező mobil klíma:

Előnye, hogy ha ilyet vásárolunk, megérkezés után egyből be tudjuk szerelni

és üzembe is tudjuk helyezni. Azonban mivel ennél a típusnál a kondenzátor

is a beltéri egységben van elhelyezve, ezért ventilátor végzi a a meleg levegő

Eltávolítását. Tehát ez egy sokkal energiaigényesebb és kisebb hatásfokú

Választás.

  1. Parapet klíma:

Ezt a klíma típust olyan helyekre szokták ajánlani, ami egyenes felületek híján van. Tehát ha beépített tetőteret szeretne valaki például klimatizálni, ara teljesen tökéletes ez a típus. Egyes parapet típusú klímáknak van mennyezetre szerelhető fajtája.

  1. Kazettás klíma:

Ezt a klímatípust zárt állmennyezetű helyeken szokták ajánlani, ennek pedig előnye az, hogy egyenletes a hőelosztása, azonban nagyon borsos az áruk. Ilyennel leginkább bevásárlóközpontokban, boltokban illetve irodaépületekben szoktunk találkozni. Ezek egytől egyik magas teljesítményű klímák, azonban talán egy háztartás klimatizálására túlzás lenne.

  1. Split klíma:

Ez a legjobban elterjedt klímatípus a háztartásokat tekintve. Ez nem is csoda, hiszen az elhelyezése talán ennek a legegyszerűbb. Ezen kívül a zajszintje jelentősen alacsonyabb, mint egy mobil klímának és ez a kialakítása miatt van így. Tehát mivel két részből áll, a külső egységben található a kompresszor, ami a legzajosabb része a klímának, így a klímát használó a helyiségben szinte alig hallja, ha be van kapcsolva, csak a hatását élvezi. Ezen kívül pedig energetikai szempontból is sokkal fogyasztó barátabbak a split klíma árak szereléssel. A legjobban ezeket a fajta klímákat a legajánlatosabb választanunk, ha otthonunk klimatizálásáról van szó. A split klímáknak is több verziója van, igényeknek és lehetőségeknek megfelelően.

Mono split klíma:

A split klímák közül is ezzel találkozunk talán a legtöbbet. A mono split klímák

egy beltéri és egy hozzá tartozó kültéri egységből állnak. Az előnye, hogy

viszonylag könnyen juthatunk mono split klímához, illetve árukat tekintve

egészen jó értékben. Természetesen a határ a klímáknál is, -mint minden

másnál,- a határ a csillagos ég, a különböző dizájnok és kialakítások miatt, azonban ezek között található azért olyan árkategória, amivel, már ha klímát akar vásárolni az ember, akár meg is elégszik.

Multi split klíma:

Akkor viszont, amikor mondjuk, sok helyiséget szeretnék hűteni, vagy fűteni, nem érdemes több mono split klímát beépítteteni, hanem inkább multi split klímával megoldani. A multi split klímáknál egy kültéri egységhez több beltéri egységet is lehet csatlakoztatni. De természetesen, ha valaki ragaszkodik a mono split klímás megoldáshoz, azzal is meg lehet oldani több hely hűtését/fűtését, mert talán annál nem muszáj egyszerre sok pénzt kifizetni, hanem ott saját magunk tudjuk kiszámítani, hogy mikor állunk úgy anyagilag, hogy a többi kimaradt helyiséget is klimatizálhassuk.

 

Tehát alapvetően legcélszerűbb ilyenkor oldalfali split klímát választani, mert annak meglehetősen kényelmes a kivezetése és a kialakítása is. Természetesen ez háztartásonként változhat, de általában ezek a tippek jönnek be. Azonban mindenképpen kérd ki szakemberek véleményét, hogy a te háztartásodra illesztve tudják kialakítani a nektek legjobb klímát.

 

 

You may also like...