Amit a Linux szerverekről tudni érdemes

A Linux egy nyílt forráskódú, ingyenes operációs rendszer PC-ken és Mac-eken, amelynek létezik hoszting oldal is.

Ennek példái a különböző formátumban elérhető Linux szerver disztribúciók. A Linux szerverek előnye, hogy kisebb rendszerigénnyel bírnak a windowsos társaikhoz képest, stabilabban képesek dolgozni a nap 24 órájában.

Kisebb tejesítményű szervergépeket igényelnek és biztonságosabbak az adattámadásokkal szemben – mert jóval több Windows szerver akad. Ezen felül a Linux szerverekhez van Windows kliens, tehát annak ellenére, hogy az adatinkat, levelezéseinket Linux rendszeren tároljuk, hozzáférhetünk windowsos gépekről is.

Általánosan azt mondhatnánk, hogy az Ubuntu és a Debian felépítésű Linuxokat használják leggyakrabban szerver célokra. Mivel a Linuxoknak több fajtája létezik, csak a legfontosabbakról ejtenénk itt pár szót.

Az Ubuntu Linux minden ismertebb hardware gyártó architektúráján képes futni, valószínűleg ez adja a népszerűségét is. A gépigénye igen alacsony, mint azt már említettük és viszonylag könnyen telepíthető számítógépekre és a szerver változatát virtuális számítógépeken is lehet futtatni, akár Windows alatt is.

Viszont itt tudni kell, hogy ehhez a használati módhoz nagyon erős számítógépre van szükségünk. Jár hozzá továbbá előre installált Felhő-hozzáférés is, ami mindent népszerűbbé tesz manapság.

Érdemes tehát olyan szolgáltatónál Linux Szervert bérelni, mint amilyen a Doclernet is, ahol a Linux VPS szerverek hosztingolásához a legalkalmasabb gépeket adják. A VPS azoknak ajánlott, akik az igényeikhez tökéletesen illeszkedő kapacitást akarnak lefoglalni a nagyteljesítményű fizikai szerverek erőforrásaiból. Ha valakinek nincs szüksége dedikált szerverre, akkor a VPS a legjobb megoldás.

A Debian GNU/Linux is szabad, nyílt forráskódú, Linux Kernellel vagy rendszermaggal működő operációs rendszer, ami ugyanúgy használható szerver célra, mint az Ubuntu névre hallgató társa.

Annyi előnnyel bír, hogy a grafikai moduljait le lehet választani és szimplán, leegyszerűsítve, a Windows Server 2016 NanoSever változatához hasonlóan, elképesztően gazdaságos módon lehet szerver-hoszting feladatok ellátására használni.

A Debian általános előnye, hogy csak és kizárólag ingyenes szoftverek és modulok tartoznak hozzá és alá lehet telepíteni továbbá az Ubuntut is asztali felhasználásra.

A Linuxos szerver-megoldások akár otthonra is házilag installálhatóak és használhatóak, nem igényelnek semmilyen különleges erőforrást és rengeteg ingyen elérhető gyorstalpaló.

Továbbá kézikönyv van az interneten, amelyek segítségével bárki elsajátíthatja a mikéntjét némi energiaráfordítással.

You may also like...