A magyar páratartalom nedvesedés, penészt hozhat a lakásba

Hazánkban főleg a téli időszakban gyakoriak a penészedések az otthonokban. A szürke valamint a zöld foltok megjelenése penészedésre utal, ezért körültekintően kell eljárnunk. Legtöbbször a fürdőszoba és a konyha környékén jelennek meg a penész foltok, hiszen ezekben a helyiségekben a legnagyobb a páratartalom. A zuhanyozás és a főzés rengeteg párát termel, amelyre megoldást kell találni, ha nem akarunk megbetegedni. Nagyon könnyen kialakulnak a penész foltok ám annál nehezebb őket eltűntetni, vagy a penészedést megszüntetni. Azonban lehet ellene védekezni.

Penészgomba spóra, nedvesség és tápanyag szükséges ahhoz, hogy a penész kialakuljon. Mi annyit tehetünk, hogy a lakás páratartalmát valamilyen úton-módon szabályozzuk. Egy 75%-os páratartalom mellett 3 napba telik és a lakást elárasztja a penész. A penésztől természetesen meg lehet betegedni. Asztma, valamint depresszió is kialakulhat. Mivel a penészgombák spórái szállnak a levegőben, így azt belélegezzük, ezek okozzák a megbetegedéseket és folyamatosan képesek irritálni a nyálkahártyát. A hosszabb ideig fennálló penészedés már allergiát és asztmát is okozhat, ezért időben kell cselekedni. Mivel a penész a tüdőszövetet is megtámadhatja, így akár halálos fertőzést is okozhatnak. Akármilyen penészt is találunk a lakásban, mindenképpen tegyünk ellene. Azt a helyet, ahol a penészedés felbukkan, mindenképpen mentesíteni kell tőle. Házi szerekkel, vegyszerekkel, páramentesítéssel.

 

A konyhába mindenképp javasolta egy páraelszívó, amivel lehet csökkenteni a főzés által gerjesztett párát és szagokat. Ma már nem szükséges elmennünk sem otthonról, hiszen a webáruházak kínálatában is találhatunk páraelszívókat. 50-60 és 90 cm széles páraelszívók közül is válogathatunk. Kürtős és nem kürtős kialakítású elszívókat is értékesítenek. Érdemes még vásárlás előtt átgondolni, hogy melyik típus mellett tesszük le a voksunkat. A kürtős páraelszívók némiképp drágábbak, de esztétikai szempontból sokkal jobban mutatnak például egy amerikai stílusú házban. A kisebb lakásokba érdemes az egyszerűbb elszívókat megnézni. Minden esetben nézzük meg, hogy meg tudjuk-e oldani a páraelszívó kivezetését, hiszen anélkül nem tud működni és a párát sem lehet majd kivezetni. Ha ez nincsen előkészítve, akkor mindenképpen kérjük szakember segítségét.

You may also like...