Nyomozós társasjátékok – amikor ki kell találni ki a tettes!

Az ember természetüknél fogva gyanakvó fajta. Félreértés ne essék, itt nem arról van szó, hogy mindenki paranoid módon minden sarokban baltás gyilkost látna! Itt a jóval mindennapibb gyanakvásról lenne szó, ami egy finomabb és egyben ősibb okból ered: az emberi agy szereti, ha valaminek oka van. Hogy ez az érzés honnan származik, nem ebbe a cikkbe illő kérdés, de feltételezhetjük, hogy az az ősember, akit nem zavart a barlangtársa hirtelen elnémulása, egyhamar a kardfogú tigris gyomrában találta magát.

Egy szó, mint száz: egy rejtelmes kérdés megoldása jó érzéssel tölti el a legelfásultabb egyént is. És egy bűnténynél jobban megoldható rejtvényt keresve se találhatnák! Hiszen ha egy bűntény összes információfoszlánya a kezünkben található, a tettes, tehát a rejtély megoldása szinte már a markunkban van!

Nem meglepő tehát, hogy manapság a bűnügyi játékokat viszik, mint a cukrot: egy könyv vagy sorozat segítségével végignézni egy nyomozást egy dolog, de ezt átélni, egy valódi ellenfélnél eszén igazán túljárni, bizony pótolhatatlan élmény!

Egy az egy ellen!

Ha már ellenfelekről van szó, a Mr. Jack in London egy tökéletes játék arra, hogy két éleseszű játékos kiderítse, ki az igazi mestergyilkos, avagy detektív! Mr. Jack épp egy borzalmas bűntény után próbál kereket oldani London (vagy, ha a folytatását nézzük, New York) szívéből, míg a detektív szerepe az, hogy ennek a megakadályozása közben kiderítse, hogy pontosan kit rejt igazán a Mr. Jack álneve!

London szívében ugyanis egy tucatnyi színes karakter található, és a játék elején a Mr. Jack játékosának ezekből egyet ki kell választania. Ő lesz a valódi éne, akit meg kell védenie, és ki kell menekítenie a detektív sasszeme alól!

A játék alatt mind a detektív, mind Mr. Jack az összes karaktert mozgathatja a városon belül, ami kissé nehézzé teszi a tábla szélén található kijáratok felé araszoló gyilkos bemérését. A detektív csak a dedukció erejére támaszkodhat, hogy kiderítse, ki a gyilkos: időközönként Mr. Jack-nek be kell vallania, hogy a bábuja egy fényforrás (azaz a táblán található lámpások vagy a többi karakter) mellett található-e, vagy sem. Ez alapján a gyanúsítottak listája egyre inkább zsugorodni fog, míg a detektív el nem kapja Mr Jack-et, vagy tituláris gyilkosunk el nem iszkol a bűntett helyszínéről!

Egy a sok ellen!

Amennyiben egy nagyobb társaságról van szó, Vérfarkasok Miller’s Hollowban vagy a Bűnjelek: Gyilkosság Hongkongban-féle partijátékok egyszerre akár egy tucatnyi játékost is tud szórakoztatni a gyanakvás adrenalin-itatta mélyvízében!

A Bűnjelekben, példának okáért, mindenki detektív, és a bűntettet az egyik játékos követte el! Minden játékos előtt négy-négy bizonyítékot és gyilkos eszközt szimbolizáló kártyát kell elhelyezni, és a játék kapkodva összeeszkábált vádok és alibik tagadásáról és igazolásáról szól! Az igazi detektívek legnagyobb segítsége az egyik játékos által elvállalt „bűnügyi szakértő” szerepében található. Ez a játékos nem kap se bizonyítékot, se gyilkos eszközt, de a játék elején a gyilkos titokban megmutatja a szakértőnek, hogy pontosan mi is történt! A szakértő feladata, hogy kriptikus nyomkártyák segítségével rávezesse detektív társait a gyilkos személyére!

Persze ezek a játékok csak a jéghegy csúcsát képzik, amennyiben nyomozásra és dedukcióra fáj a fogad! A Beyond Baker Street – Sherlock Holmes árnyékában és a Konzulens detektív kooperatív bűnmegfejtésétől kezdve a szuper kémekként egymást okoló Mission Calaveras-on és Spyfall-on át mindig vár rád még egy kaland, ahol a bűn, vagy épp a szabadság csak az elmédtől függ!

Rád  inkább a bűnöző vagy a detektív szerep illik?

 

You may also like...