Mennyi ideig tart a szürkehályog műtét utáni fényérzékenység?

Bizony, a kor előrehaladtával egyre több problémával kell szembesülnünk, hiszen az idő múlását a testünkön is megérezzük. Akár tetszik, akár nem ez így van. Persze rengeteg mindent meg lehet előzni tudatos táplálkozással, odafigyeléssel, szimplán a tudatos életmóddal, de vannak olyan dolgok, amiket a genetika befolyásol vagy egészen egyszerűen nem tudunk tenni ellene.

Ilyenek lehetnek például a különféle szembetegségek és azon belül is például a szürkehályog. De mi is az a szürkehályog?

A szürkehályogot úgy is szokták nevezni idegen szóval, hogy cataracta, tulajdonképpen a szemlencsének az elhomályosodását jelenti. Ez azért jelenthet problémát, mert a szemlencsének nagyon fontos szerepe van fénytörés során, hiszen ez teszi lehetővé azt, hogy mind távolra, mind pedig közelre is jól lássunk.

Amikor valakinek homályos lesz a látása, a színeket halványabban látja, éjszaka rosszabbodik a látása, esetleg kettős látás alakul ki, vagy például gyakran változtatni kell a szemüveg dioptriáján, akkor már lehet gyanakodni a szürkehályog kialakulására és mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.

A már kialakult szürkehályogot sajnos nem lehet egyszerűen csak szemüveggel korrigálni, az egyetlen végleges megoldás az operáció. A műtét során egészen egyszerűen eltávolítják a szemlencsét, amelynek a helyére egy speciális akril anyagú műlencsét tesznek. Ez a test számára nagyon jól tolerálható anyag, nem tud kilökődni.

A műtéttől egyáltalán nem kell félni, mert abszolút fájdalommentes és manapság egy teljesen rutin műtétnek számít. Nagyjából 10 percet vesz igénybe és utána egy rövid időt követően vissza lehet térni a megszokott életünkhöz.

 

Mire számítsunk a műtét után?

Természetesen a műtét után nem azonnal fogunk tökéletesen látni, hanem egy kis időnek el kell telnie. A műtét után gyakran elfordulhat könnyezés, diszkomfort érzet, illetve fényérzékenység is. Dr. Nagymihály Attila szürkehályog specialista szerint csupán pár napig tartanak a műtét utáni kellemetlenségek. Fontos az, hogy ne erőltessük meg magunkat, tehát ne akarjunk egyből egy maratont lefutni vagy a konditerembe menni, sőt érdemes a mindenféle nehéz tárgyak emelgetését is mellőzni, illetve kerülni a nagy fizikai megerőltetést 3 hétig.

Az szinte biztos, hogy már a műtét másnapján tapasztalható lesz a változás, de ez egyénenként változó, hogy kinek mennyi időre van szüksége a teljes gyógyuláshoz, amely akár több hetet is igénybe vehet. A felépülés fokozatos, de általában 4-6 héttel a műtét után már elmondható, hogy tökéletes a látás.

Érdemes azt is megemlíteni, hogy ez a típusú műlencse beültetés 45 éves kor felett akár a lézeres látásjavítás alternatívája is lehet és a nagy fokú fénytörési hibát (-12,00 és +6,00 dioptria felett) is korrigálni tudja. A lencse típusától függően javítható külön a távol vagy a közellátási probléma, de speciális lencsével akár a kettő egyszerre is.

You may also like...