Környezetvédelem nem csak szavakkal…

Közel harminc éve állandó jellegű téma világszerte a környezetvédelem. Az emberiség technológiai fejlődése okán bekövetkező klímaváltozás kisebb-nagyobb károkat okoz, immáron hazánk számára is. Környezetünk védelme mostanra igencsak esedékessé vált, mégis a szelektív hulladékgyűjtésen túl nem jutottunk. Végre itt van egy kezdeményezés, ahol nem csak szakemberek, hanem civilek összefogását tapasztalhatjuk, és melynek neve civaqua.

A civaqua projekt elsődleges célja Debrecen és annak közvetlen környezetének védelme, a kiszáradás okozta károk enyhítése. Szerencsésebb esetben megállítása is, de ez majd a jövő zenéje. Ami most, a mi szemünk előtt zajlik le, az a Nagyerdőt a kiszáradásnak megakadályozása, valamint a Hajdúsági löszhát öntözésfejlesztése. Sőt, igyekeznek az erdőspusztai tavak vízmennyiségének rohamos csökkenésére is megoldást találni a civaqua projekt keretei között, ami nem csak az ottani növényeket, de az állatvilágot is megmentheti gyerekeink számára.

Sajnos a térség állapotának rohamos romlása már nem csak unokáink számára lesz szemmel látható. Az a keserű igazság, hogy a civaqua projekt nélkül már gyermekeink is tapasztalni fogják Debrecen környékének kiszáradását és növények, illetve állatfajok százainak kihalását. Éppen ezért nincs több idő a késlekedésre, a civaqua projekt elindítása sürgetőbb, mint valaha. Mindezzel tisztában voltak a civaqua projekt megálmodói és késlekedés nélkül cselekedtek. Igyekezetüknek hála tizenhat millió forint gyűlt össze a környezet megóvásának céljából, így a program megkezdődhetett.

A civaqua elsődleges feladatai között szerepel egy csatornarendszer kiépítése, ami összeköti majd a Tiszát és a Tócó eret. Mindezt egy szivattyútelep által lehet megvalósítani, az élettő víz eljuttatásáért fog feleni. Ezt a szivattyútelepet a Keleti főcsatorna szomszédságában építettek ki, és segítségével másodpercenként 1,2 köbméter víz fog az Tócó érhez jutni. A szivattyútelep működtetéséért pedig egy napelem park fog felelni, aminek köszönhetően megmenekülhet a Tócó ér élővilága.

You may also like...