Egy online beszélgetés során jött a napelem telepítés ötlete

Mikor az internet először megjelent a világban, forradalmi változást hozott. Az első időszak tele volt várakozással és reményekkel. Főleg arra számítottak az emberek, hogy az internet a szólás szabadságának egy új korszakát fogja elhozni. A korai internet pedig őszintén, valóban erre az ideára emlékeztetett. Rengeteg olyan oldal volt, ahol kulturált beszélgetések folytak. Hiszen az internethez még nagyon kevés ember fért hozzá és még a cégek sem döbbentek rá, hogy ebből miként lehet pénzt csinálni.

Ha pedig előre tekerünk a mostani világunkba, akkor láthatjuk, hogy sajnos az internet ígérete nem vált be úgy, ahogy elképzeltük. Máig azt gondolom, hogy egy végtelen hasznos dolog, amivel rengeteg információt el lehet érni és mégis, előhozott egy újabb problémát. Az embernek meg kell tanulnia azt is, hogy miként lehet értelmesen szűrni ezeket az infókat.

Régebben mindig utáltam a tudományos szövegeknél, hogy tele voltak megjegyzésekkel és jegyzetekkel, amik azt mutatták, hogy milyen könyv alapján jöttek erre a megállapításra. Mivel szeretem az irodalmat, ezért esztétikailag mindig nagy megkötésnek érződött. Viszont elég csak ránéznünk egy internetes cikkre és rögtön rájövünk, hogy miért is olyan fontos a források megjelölése.

Annyi vitám volt már apukámmal, „forradalmi gyógyászati módszerekről”. Nem számított, hogy milyen érveket hoztam fel, ő mindig azt mondta, hogy nézzek fel az internetre, van egy cikk, amiben ezt állították. Egyébként fel sem tudom fogni, hogy milyen nehéz lehet a szüleim generációjának feldolgozni ezt a végtelen információt. Ezért sosem haragszom rá, ha ennyire köti magát az igazához, egyszerűen csak sajnálom, hogy az ilyen szenzációra van kiépítve az internetes oldalak üzleti modellje.

Viszont amiben nehéz negatívumot találni, az egyértelműen az a funkció, hogy távolról tudunk kommunikálni az ismerőseimmel. Nekem is rengeteg külföldi barátom van, akivel így mindig kapcsolatban tudok maradni. Persze régen írhattam volna nekik rendes levelet, így azonban úgy érződik, mintha nem is lenne távolság köztünk.

És sokszor természetesen olyan dolgok jönnek elém a kereséseim között, amire nem is gondoltam volna. Ilyen volt például a napelem rendszer kiépítése is. Persze már hallottam napelemekről az iskolában meg a hírekben, de sosem gondoltam volna, hogy ez valami olyan dolog lenne, ami akár számomra is elérhető. Az egyik ismerősöm azonban nemrég sikeresen telepített a házára egy napelemet, úgyhogy elkezdtem én is érdeklődni. Milyen szerencse, hogy az algoritmus bemutatta nekem a Napelem Rendszer oldalát, ahol teljes tájékoztatást kaphattam arról, hogy jelenleg mit kell tenni, ha az ember napelem rendszer kiépítése témában gondolkozik.

A napelem rendszer kiépítése kapcsán mindig az volt a legnagyobb bajom, hogy nem tudtam, hol kéne kezdeni. Hiszen a napelem annyi részből áll és annyi jogszabály veszi körül. A Napelem Rendszer azonban irányt mutatott nekem ebben az útvesztőben. Ezt már azzal el tudták érni, hogy az oldaluk könnyen áttekinthető volt. Nem tudom eléggé kihangsúlyozni, hogy sokszor mennyi múlik ezen. Hiszen az ember figyelme egész rövid időtartamú, különösen, ha az online térről beszélünk. És simán lehet, hogy a napelem rendszer kiépítése csak egy álom maradt volna, ha nem találtam volna meg mindent ilyen könnyen a Napelem Rendszer oldalán.

Nagyon tetszett, hogy a Napelem Rendszer oldalán nem csak napelem telepítést lehetett igényelni, hanem rengeteget lehetett olvasni a témában. Engem például először az érdekelt, hogy miként működik egy napelem és milyen részekből áll. Többféle cikk is elérhető volt erről, úgyhogy elkezdtem az informálódást. Attól tartottam csak, hogy esetleg a nyelvezet túl bonyolult lesz számomra. Sosem voltam műszaki beállítottságú. A Napelem Rendszer oldala azonban megmutatta nekem, hogy semmi előképzettség nem kell ahhoz, hogy megértsük azt, hogy miként működik egy napelem.

A sok félremagyarázás mellett ez szinte olyan volt, mintha először látnék tisztán. A napelem valóban egy nagyon komplex berendezés és persze nem mondhatom azt, hogy szekértő lettem ezektől a szövegektől. Viszont egy dolgot tényleg fel tudtam fogni és talán ez a legfontosabb: Hogy miért is éri meg ennyi pénzt költeni rá. Mert sokan ettől félnek talán a legjobban, mikor napelemekről van szó.

A mai világban azonban tényleg nem lehet tudni, hogy mi fog történni holnap. A Föld készletei végesek, a kezünkben azonban még mindig ott van a döntés, hogy milyen világot szeretnénk majd a gyermekeinkre hagyni. Egy napelem rendszer kiépítése pedig olyan, mint egy kis lépés egy szebb jövő felé. És ez számomra egy nagyon vonzó energiatermelő lehetőséggé tette a napelemeket.

Nem kell azonban ilyen szentimentálisnak lenni ahhoz, hogy megértsük, miért is éri meg egy napelem rendszer kiépítése. Gondoljunk csak arra, hogy mit szoktak csinálni az emberek a félrerakott pénzükkel. Általában befektetik valamibe, hogy kamatozzon és még több legyen belőle. Hiszen semmi haszna a pénznek, ha csak ül a számlánkon. A befektetésekben azonban mindig ott a rizikó, hogy esetleg nem fog megtérülni. Egy napelem rendszer kiépítése azonban az egyik legbiztosabb beruházás, amibe belevághatunk.

Miért is? Mivel, ha mondjuk a Napelem Rendszer cégtől igényeljünk a napelem rendszer kiépítését, akkor alapból küldeni fognak hozzánk szakembereket, akik felmérik, hogy a házunk megfelelő-e egy napelem telepítéséhez. Hiszen nagyon sok változó befolyásolja azt, hogy költséghatékony-e egy ilyen berendezés. Olyan dolgokra kell odafigyelni, mint például a nap dőlésszöge, vagy egyszerűen a ház fekvése. Egy napelem szakember pedig könnyen meg tudja állapítani, hogy ezek a dolgok adottak-e. Így pedig már rögtön van egy biztosíték arra, hogy meg fog térülni a befektetett pénzünk.

Ezek a technikai részletek azonban csak egy oldalát képezik a napelemekkel kapcsolatos dolgoknak. És ez szerintem az, amit könnyebben meg lehet érteni, mint a jogszabályokat, amik körülveszik az energia felhasználását. Magyarországra ez különösen igaz és most is volt pár módosítás, ami egészen megváltoztathatja azt, hogy miként lehet felhasználni a napelemünket. A Napelem Rendszer azonban nem akar jóslatokba bocsátkozni, mert még pontosan nem tudjuk, hogy milyen változásokat fog hozni a módosítás. Arról azonban biztosítottak minket, hogy egy napelem rendszer kiépítése szinte mindig kifizetődő lesz és érdemes még most belevágni, mielőtt átrendeződnek a dolgok.

Összességében ez mind nagyon pozitívan hatott rám, úgyhogy fel is kerestem őket. Hallottam ismerősökről, akik egy éven át szenvedtek azzal, hogy telepítsék a napelemet. A Napelem Rendszer oldala azonban ennél sokkal hatékonyabban dolgozott és rekordidőn belül ki is jöttek ellenőrizni a házat. Miután megkaptam a „boldogító igent”, nemsokára el is készültek a napelemmel. Álmodni sem mertem volna arról, hogy ilyen könnyen el fogom intézni a napelem rendszer kiépítését. Azóta pedig nagyon hálás vagyok a Napelem Rendszer oldalának, mivel minden hónap végén meglátszik a számláimon a különbség.

 

You may also like...