Amikor elektromos betonkeverőt érdemesebb használni

Bizonyos munkakörökben a betonkeverő használata megkerülhetetlen. A betonkeverők közül pedig több különböző típus is létezik. A kezdetleges, bár kétségtelenül egyszerű manuális, az elektromos (ezen belül elkülönítünk dobbal rendelkező és dobnélküli modelleket) és a benzin- vagy dízelmotoros keverők. Ha minőségi betont szeretnénk keverni, a manuális / kézi megoldás nem fog jól működni, itt hiába vagyunk profik, a gépinél legalább 30%-kal gyengébb minőségű lesz az elkészült anyag. A benzines és dízeles gépek nagyon jól működnek, de nagyobb, ipari méretű építkezéseken találjuk meg főként. Az elektromos készülékek a ház környéki munkákra alkalmasak, erre az esetre ez a típus lehet a legmegfelelőbb. Az Emaki szerint az elektromos betonkeverők legnagyobb előnye az egyszerűség és a problémamentes karbantartás.

 

Méret és teljesítmény

Betonkeverőt érdemes lehet otthon tartani, ha helyünk van és akár egyszer-egyszer is akarunk betont, maltert vagy más anyagokat keverni, hiszen ezzel időt, pénzt, stresszt takaríthatunk meg és a DIY (csináld magad!) érzés sem marad ki.

De milyet? Azt javasoljuk, ne csak az árat nézzük, hanem a műszaki adatokat is. Az elektromos dobos betonkeverők általában 120, 130, 140, 180, 190, 200 és hasonló literes kiadásokban érkeznek, és a kisebb, ház körüli munkákra a legkisebb méret is elegendő, míg a legnagyobb modellek folyamatos munkájával minden fennakadást vagy várakozást meg tudunk előzni. Ha egy vagy néhány (de nem rendszeres) komolyabb munkát kellene elvégeznünk, amelyhez a 200 literes dob is egyértelműen túl kicsi, a benzinesek közül érdemes a bérlést is átgondolni.

A betonkeverő hajtásához érdemes egy pillantást vetni a motor teljesítményére: itt az elv egyszerű, minél magasabb a W-ot jelző szám, annál erősebb a motor és annál könnyebb dolgozni vele. De azért nem kell nagy ágyúval lőni a verébre: a ház körüli kisebb építési munkákhoz egy 800 W-os motor már elég lehet.

 

Karbantartás: a tisztítás ne maradjon el!

Az elektromos eszközök egyszerűek. Legyen szó elektromos fűtőpanelről, elektromos autóról vagy elektromos betonkeverőről, jóval kevesebb alkatrészre van szükség, amely mindenféle módon elromolhat. Az elektromos betonkeverővel sincs sok gond: bedugjuk az áramforrásba (legyen az hálózati vagy generátorból) és benyomjuk a bekapcsolás gombot (természetesen nézzük át a használati utasításokat a megfelelő dőlésszögről és hasonlókról, ez modell-specifikus lehet!). Azonban a munka végeztével nem szabad elfeledkezni a takarításról. Ha az anyag megköt a dobon belül, legközelebb kezdődhet az ütögetés vagy más módszer a leszedésre, míg a megkötés előtt ez néhány mozdulat csak. Ebben az egy karbantartási kérdésben legyünk nagyon gyorsak és ezt semmiképp sem húzzuk-halasszuk!

You may also like...