A fogtömés fájdalmas legendája

Bármilyen meglepő a témaválasztásom és bár gondolom, nem merült volna fel senkiben, de van egy lyukas fogam. Immáron én is a tömött fogúak társáságába tartozom, mondjuk, eddig nem hallottam eme titkos társaságról. Vajon létezik? Mindenesetre bárkinek tudomása lenne a dologról, mindenképpen értesítsen. A múlt héten, keddi napon történt, hogy kedvenc csokoládém már csábosan kacsintgatott rám az asztalon a munkanap után, és egy rövid előjátékot követően nekiestem. Ekkor a hosszas ízlelgetés helyett egy nyilalló fájdalom fogadott, ami már korántsem volt olyan édes. Másnap rögtön foglaltam időpontot az ekkor már könnyen definiálható lyukas fogammal és a fogtömés nyomasztó tényével kellett léteznem egész addig a drámai napig.

 

Na, de miért is lesz lyukas valakinek a foga, menjünk egy kicsit vissza. Gyerekkoromban is voltak szuvas fogaim, amire a szüleim akkor még csak legyintettek, mondván, hogy a tejfog úgyis kiesik, majd a „rendes” fogaimra megtanulok vigyázni remélhetőleg. Viszont mivel nem egyszerre cserélődik le a tejfogállomány, így a maradandó fogak egy olyan közegbe érkezhetnek meg, ahol eleve veszélyeztetve van egészségük. Ezért már a tejfogakra való odafigyelés is igen fontos. Ez így azért egész rendben van, de sajnos nem csak a fogmosás van hatással a fogaink egészségére, bár így leírva is egész hihetetlenül hangzik, de tényleg így van. Több dolog is befolyásolja fogaink állapotát, leginkább a szájhigiénia, de vannak pszichés és örökletes faktorok a buliban. Magyarországon sajnos a fogszuvasodás elég hétköznapi diagnózis, ami egy kicsit gáz, de ez valószínűleg megelőzhető lenne, csak változtatni kell a hozzáálláson. Mily meglepő. A fogszuvasodásnak vannak olyan stádiumai, mikor még könnyedén megelőzhető a baj, de ehhez természetesen orvoshoz kell menni. Sajnos vannak olyan embertársaink, akik rettegnek eme találkozástól, pedig, ha időben elmennének, elképzelhető, hogy minden különösebb beavatkozás nélkül távozhatnának. Sokszor ezek nem kézzel fogható nyomok a közember számára, amit az érintett személy nem vehet észre, a tükörben nézegetve fogait. A foglalásomat követően azt az instrukciót kaptam, hogy érdemes lenne évente egy vizsgálat során meggyőződni a fogak egészségéről. Azt gondolom, ez abszolút tartható tendencia, amit mindenki könnyedén képes beiktatni az életébe. A fogtömés egyébként egyáltalán nem fájdalmas, a tömést megelőzően a szuvas rész eltávolítása sem feltétlenül, de azért az könnyen lehet kellemetlen. A beavatkozás során van lehetőség érzéstelenítő injekcióra, de ha tolerálható a fajdalom, akkor maga az érzéstelenítő sem kellemes. Így nekem azt javasolták, hogy először fussunk neki érzéstelenítő nélkül, aztán ha közben mégis meghaladja a fájdalomküszöböm a beavatkozás, még mindig lehet segíteni az ügyön. Több tömésfajta is van, én az úgynevezett „fehér tömést” kértem. Ezen kívül van még számos lehetőség, amiről az adott orvos tud tájékoztatni a legkomfortosabb és optimálisabb végeredmény érdekében.

Biztosan sokan jártak már a helyemben, mégis merőben új tapasztalás volt, a vizsgálat során könnyedén megállapították, hogy a megérzésem nem csal és a csokoládéval való románcomat ildomos lenne felfüggesztenem. Egyébként ezt a szomorú tényt leszámítva pozitív élmény volt a fogtömés és ajánlom, hogy nézz körül a fent linkelt oldalon, ha aktuális a téma esetleg nálad is. Jobb ezt a dolgot nem halogatni és a tettek mezejére lépni a szuvasodás ellen. A fogorvosi segítség nálam Budapesten, a Kacsa utcában van, a fogorvosbudapest.info csapatát szoktam felkeresni, amikor eljön az éves szűrés alkalma. Ajánlom nektek is, hogy ne sunnyogjátok el!

You may also like...